Пресен Черен Есенен Трюфел (Tuber Uncinatum Chatin)
Пресен черен есенен трюфел
Черният есенен трюфел (Tuber Uncinatum Chatin), известен също като Tartufo Uncinato или Бургундски трюфел, е много подобен на Летния трюфел, дотолкова, че според няколко учени той всъщност е есенна разновидност на този трюфел. Разликите, които не винаги са лесни за разпознаване, са свързани с външния вид на трюфела (перидиум, форма и размер), с аромата и особено с по-късния период на узряване.
Повърхността му варира от много тъмнокафява до черна, с малки брадавици; и сърцевината му варира от лешников до кафяв на цвят, с изключително разклонени бледо белезникави вени. Научното наименование uncinatum произлиза от латинския термин uncinatus [закачен] поради особената форма на неговите спори, характеризиращи се с мембрани, които, наблюдавани под микроскопа, разкриват малки подобни на кука нишки.
Предложение: Пресни черни есенни трюфели (Tuber Uncinatum) могат да бъдат чудесно нарязани на сосове, върху макарони, ризото, омлети или салата.
Обикновено препоръчваме порция от 5-7 грама пресен трюфел на ястие на човек (приблизително 4-5 порции за 30 гр).
Съхранение: Съхранявайте в хладилник при температура под 2 до 6 C / 40F до една седмица, увити в салфетка. Препоръчваме да консумирате трюфелите скоро след получаването им.
Съхранение: Съхранявайте в хладилник при температура под 2 до 6 C / 40F до една седмица, увити в салфетка.